Let op: je kunt je niet meer aanmelden voor deze actie. Je kunt je wel voorinschrijven, dan weet je als eerste als we een nieuwe actie openen.

Schrijf je in
 • Wie, wat, waarom?

  • Wat houdt Zon Zoekt Dak in?

   Kies je voor Zon Zoekt Dak, dan kies je voor zonnepanelen zonder zorgen: kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen met een hoog rendement. De pakketten zijn voordelig omdat het een collectieve inkoopactie is. Daarnaast wordt alles voor je geregeld van gratis vrijblijvende offerte op maat tot een vakkundig installatie en aftersalesservice. Wij hebben een leverancier geselecteerd die producten van gegarandeerde kwaliteit levert, inclusief duurzame productie. Met deze actie is het ook mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen als je een moeilijk dak hebt. Bovendien heb je de keus uit standaard en design panelen.

  • Waarom organiseert Natuur & Milieu opnieuw Zon Zoekt Dak?

   Natuur & Milieu werkt samen met mensen, bedrijven en overheden aan een gezonde en duurzame wereld. We zoeken en bieden oplossingen die een duurzaam leven leuk en makkelijk maken.

   Na honderdvijftig jaar afhankelijk te zijn geweest van fossiele brandstoffen en elektriciteit uit grote energiecentrales stappen we over op hernieuwbare energie, die veel vaker dan nu lokaal wordt opgewekt. Dit is hard nodig om de uitstoot van broeikasgassen drastisch terug te brengen en schadelijke klimaatverandering te voorkomen. Om een bijdrage te leveren aan de transitie richting hernieuwbare, lokaal opgewekte energie, lanceert Natuur & Milieu op 21 juni (Dag van de Zon) de zesde inkoopactie Zon Zoekt Dak. Met zonnepanelen kunnen mensen zelf bijdragen aan meer duurzame energie. Met de actie Zon Zoekt Dak wil Natuur & Milieu mensen stimuleren om te kiezen voor zonnepanelen.

   Op de volledig nieuwe website www.zonzoektdak.nl kun je behalve een offerte aanvragen ook meer relevantie informatie vinden. De fabrikanten van de panelen, omvormers en optimizers zijn op duurzaamheid gecontroleerd door zowel ASN Bank als Natuur & Milieu. Dat betekent dat bij de productie geen sprake is van bijvoorbeeld slechte arbeidsomstandigheden of milieuvervuiling.

  • Waarom zou ik meedoen aan Zon Zoekt Dak?

   Zonnepanelen op je dak is een slimme keuze. Je produceert je eigen duurzame energie en draagt bij aan een duurzame wereld. Bovendien zijn zonnepanelen goed voor je portemonnee. Je energierekening wordt een stuk lager en je hebt de investering al binnen een aantal jaar terugverdiend.

   Kies je voor Zon Zoekt Dak, dan kies je voor zonnepanelen zonder zorgen. Bij ons kan iedereen meedoen en wij ontzorgen je volledig: wij bieden een totaalpakket inclusief installatie en de aanpassing van de meterkast. In tegenstelling tot andere aanbieders, is het aanvragen van een vrijblijvende offerte gratis. We bieden kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen aan. De fabrikanten van de panelen, omvormers en optimizers zijn daarnaast op duurzaamheid gecontroleerd door zowel ASN Bank als Natuur & Milieu. Wij controleren steekproefsgewijs de kwaliteit van de installaties achteraf zodat je ook daarvoor een waarborg hebt.

  • Met welke partijen werkt Natuur & Milieu samen in deze campagne?

   Natuur & Milieu werkt voor Zon Zoekt Dak samen met de ASN Bank en Eneco. Bij de keuze van de leverancier van de panelen en omvormers is, naast prijs en service, ook gelet op duurzaamheid, in samenwerking met de ASN Bank.

   Eneco is een betrouwbare partij die hoogwaardige, duurzame materialen levert en deze deskundig installeert, zodat je daar geen zorgen over hoeft te hebben. Meld je je aan, dan neemt Eneco contact met je op, levert gratis een vrijblijvende offerte op maat en verzorgt de gehele installatie. Vanaf dat moment heb je voornamelijk met Eneco te maken, via de Zon Zoekt Dak klantenservice van Eneco. Natuur & Milieu houdt een vinger aan de pols om te zorgen dat de leverancier goede kwaliteit levert, zoals afgesproken. Hoewel Eneco de panelen plaatst is het niet noodzakelijk dat je ook stroom van Eneco gaat afnemen.

  • Ontvangt Natuur & Milieu geld voor deze campagne?

   Natuur & Milieu hecht er veel waarde aan dat het aanbod goed scoort op klantvriendelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid. Met veel zorg selecteerden we een geschikte leverancier en sturen deze aan. Daarnaast leggen we de kwaliteitsafspraken met de leverancier juridisch vast, organiseren we steekproefsgewijs onafhankelijke inspecties na de plaatsing van de zonnepanelen en beantwoorden wij publieksvragen over de actie. Ook maken en onderhouden wij de actiewebsite en adverteren we onder andere op televisie en via online kanalen. Ten behoeve hiervan ontvangt Natuur & Milieu van Eneco per installatie een variabele vergoeding ter waarde van € 175 (gemiddeld zo’n 4,5 % van de investering) en een vast bedrag voor marketing- en organisatiekosten van Eneco en de ASN Bank.

 • Deelname

  • Wie kan meedoen met Zon Zoekt Dak?

   Iedereen die zonnepanelen op zijn dak mag leggen, kan meedoen. Daarvoor is het nodig dat je:

   • 18 jaar of ouder bent of een (klein) bedrijf;
   • in Nederland woont of gevestigd bent.
   • woningeigenaar bent met een eigen dak;
   • woningeigenaar bent als onderdeel van een VVE, waarbij je schriftelijke toestemming van de VVE hebt om zonnepanelen te laten plaatsen op het gezamenlijke dak;
   • huurder bent, waarbij de verhuurder schriftelijke toestemming heeft gegeven om zonnepanelen te laten plaatsen;
   • als je een vergunning nodig hebt (alleen bij monumenten of beschermd stads- of dorpsgezicht), kun je alleen meedoen als die vergunning al afgegeven is.

   Bij twijfel denkt de adviseur van Eneco graag mee.

  • Ik ben geïnteresseerd. Wat moet ik doen?

   Deze actie is gesloten. In het stappenplan leest u meer over het proces.

  • Tot wanneer kan ik me inschrijven?

   De inschrijftermijn van Zon Zoekt Dak sluit op 15 oktober 2015.

  • Hoe kan ik de aanvraag van een vrijblijvende offerte ongedaan maken?

   Neem contact op met de klantenservice van Zon Zoekt Dak, uitgevoerd door Eneco. Je kunt hen bereiken op 030-247 00 40 of zonsupport@eneco.com. Geef alsjeblieft aan waarom je van het aanbod afziet.

  • Wat zijn de voorwaarden voor deelname?

   Als je je inschrijft bij Zon Zoek Dak door een vrijblijvende offerte aan te vragen, dan ga je hiermee akkoord met de voorwaarden die Natuur & Milieu hieraan verbind. Je kunt deze voorwaarden lezen door te klikken op het linkje in het aanmeldformulier, en ook hier.
   Als je de offerte van Eneco tekent, ga je daarmee akkoord met hun productvoorwaarden. Je krijgt deze bij de offerte, maar kunt ze ook vast hier lezen.

  • Ik deed al eerder mee met Zon Zoekt Dak. Kan ik opnieuw meedoen?

   Dat kon zeker, maar nu niet meer, want de actie is gesloten. In de meeste gevallen zullen de afmetingen van de panelen gelijk zijn. De kleur (blauw of zwart) kan wel afwijken. Het nieuwe systeem zal niet gekoppeld worden aan de bestaande panelen, maar geheel separaat geïnstalleerd worden. Als de meterkast tijdens de vorige Zon Zoekt Dak geschikt is gemaakt voor een veilige plaatsing van zonnepanelen, zullen daar nu uiteraard geen meerwerkkosten voor gerekend worden.

 • Is mijn dak geschikt?

  • Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

   Over het algemeen kunnen zonnepanelen op schuine en platte daken worden geïnstalleerd, zolang de dakconstructie sterk genoeg is om de zonnepanelen te kunnen dragen. Wanneer je een gratis vrijblijvende offerte aanvraagt, meet een adviseur van Eneco je situatie op afstand in. Daarbij wordt gelet op de volgende dingen:

   1. Hoe meer zonlicht op de panelen valt, hoe hoger de opbrengst. Een dak op het zuiden is ideaal, maar een ligging op het oosten of westen is vaak ook mogelijk. Daken die gelegen zijn op het noorden of daken met schaduw zijn minder geschikt. Een dak op het noorden is vaak minder interessant, doordat de opbrengst veel lager is.

   2. De kleinste installatie die je kunt kiezen bij Zon Zoekt Dak, bestaat uit vier panelen. Deze moeten allemaal in dezelfde hoek naar de zon geplaatst worden; over het algemeen op één dakoppervlak dus. Daarvoor heb je minimaal 20 m2 vrij dakoppervlak nodig, ongeacht of je een schuin of plat dak hebt. De afmetingen van de panelen zijn: 1 meter bij 1 meter 64 centimeter.

   3. Het oppervlak moet vrijwel zonder schaduw zijn. De feitelijke opbrengst van de installatie wordt bepaald door de ‘zwakste schakel’ in het systeem: het paneel met de laagste opbrengst. Dus als één zonnepaneel in de schaduw ligt, daalt de productie van alle andere panelen die daar rechtstreeks mee verbonden zijn.
   In veel gevallen is het dan verstandig om tegen een meerprijs optimizers aan te schaffen. Hiermee optimaliseert je de opbrengst per paneel, ook als een paneel gedeeltelijk in de schaduw ligt.

   De adviseur van Eneco denkt graag met je mee!

  • Hoeveel panelen passen er op mijn dak?

   Je kunt een eerste inschatting maken van het aantal panelen dat op jouw dak past. Doe hiervoor de daktest. Na het aanvragen van een gratis vrijblijvende offerte neemt Eneco contact met je op om te bepalen hoeveel panelen op je dak passen.

  • Heb ik een vergunning nodig?

   In principe niet, tenzij je in een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht woont. Je kunt dit voor de zekerheid navragen bij je gemeente.

  • In welk geval is installatie echt niet mogelijk?

   Met het aanbod van Zon Zoekt Dak bieden wij allerhande mogelijkheden om ook met schaduwrijke daken gebruik te kunnen gaan maken van je eigen zonnestroom. Naast het effect van schaduw, kijken wij echter ook gedetailleerd naar de werkveiligheid voor de installateurs, valbeveiliging en transport van het materiaal naar het dak. Op die manier weet je zeker dat je een goed presterend systeem koopt, dat onbeschadigd op je dak komt en veilig geïnstalleerd wordt door vakmensen. In sommige gevallen is het dak te hoog of niet bereikbaar voor het materiaal en de installateurs. Helaas is de installatie voor zonnepanelen dan niet mogelijk. Twijfel je of installatie mogelijk is? Neem dan even contact op met Eneco via zonsupport@eneco.com, of telefonisch via 030 – 247 00 40 (bereikbaar tussen 08:00 – 18:00).

 • Het aanbod

  • Welke panelen biedt Zon Zoekt Dak aan?

   De panelen zijn van het merk Suntech, Het zijn mono-kristallijne panelen met een vermogen van 285 Wattpiek. Tegen een meerprijs van € 30 per paneel kun je kiezen voor mooie zwarte design panelen met 280 Wattpiek vermogen. De omvormer is van het merk Omnik. De optimizers die optioneel worden aangeboden zijn van het merk SolarEdge. Bij de keuze van de fabrikanten van de panelen, omvormers en optimizers is ook gelet op duurzaamheid, in samenwerking met de ASN Bank. Dat betekent dat er bij de productie geen sprake is van bijvoorbeeld slechte werkomstandigheden en van milieuvervuiling.

  • Zijn de zonnepanelen van Zon Zoekt Dak gecertificeerd?

   Eneco levert zonnepanelen van Suntech. Van dit bedrijf is de certificering en kwaliteitscontrole zeer goed. De panelen zijn goedgekeurd voor IEC 61701, IEC 62716 (duurzaamheid en veiligheid) en worden periodiek gecontroleerd. Daarmee is vastgesteld dat ze niet te snel verouderen en veilig zijn. Daarnaast is het bedrijf ISO 9001:2008, 14001:2004 en ISO17025:2005 gecertificeerd (milieucertificering en MVO).

  • Welke omvormers worden gebruikt?

   Zon Zoekt Dak maakt gebruik van omvormers van Omnik, een eveneens Chinese producent van omvormers voor zonne-installaties. Welk type je precies krijgt, is afhankelijk van het aantal panelen en de oriëntatie ten opzichte van de zon.

  • Wanneer heb ik optimizers nodig?

   Optimizers zijn kastjes die achter zonnepanelen worden geplaatst. De optimizers bepalen per paneel de lichtopbrengst, zodat de centrale omvormer de maximale opbrengst uit een installatie kan halen. Dat is vooral een voordeel wanneer schaduw op één of meer panelen valt en de schaduw zich gedurende de dag verplaatst. Twijfel je of je optimizers nodig hebt? De adviseur van Eneco denkt graag met je mee.

  • Hoe zit het met de garantie?

   Je hebt productgarantie op de verschillende onderdelen van het systeem: op de panelen van Suntech 10 jaar, op de omvormer 10 jaar en op de complete installatie 2 jaar. Naast de productgarantie krijg je een lineaire vermogensgarantie op de panelen van 97% na 1 jaar tot 81% na 25 jaar. Vermogensgarantie dekt ongeoorloofd vermogensverlies van zonnepanelen. Het rendement van zonnepanelen daalt na verloop van tijd, maar als de opbrengst te ver daalt is er iets mis. Dan kun je bij de leverancier een klacht indienen. Meer informatie over garanties kun je opvragen via zonsupport@eneco.com.

 • Financieel

  • Wat kosten de pakketten van Zon Zoekt Dak?

   Zon Zoekt Dak biedt pakketten aan van tussen de 4 en 30 panelen (nog meer kan ook). Kijk voor meer informatie over het aanbod en de prijzen in het productoverzicht. De prijzen zijn all-in. Je betaalt één prijs voor de panelen, omvormer, materialen en installatiewerkzaamheden. Na aanmelding ontvang je een vrijblijvende maatwerkofferte, want geen situatie is standaard. Wil je een inschatting maken hoeveel panelen op jouw dak passen, doe dan hier de daktest.

   De genoemde pakketprijzen op de site zijn inclusief btw. De btw kan je terugvragen van de belastingdienst. Je bent namelijk volgens een uitspraak van het Europees hof van Justitie ondernemer omdat je stroom opwekt. Je kan daarom btw terugvragen op de aanschaf van de panelen en je bent btw-plichtig over de stroom die je produceert en terug levert aan het net.

   Deze btw kun je zelf terugvragen. Eneco biedt een btw teruggave-service aan, waarbij zij alles voor je regelen. Die service kost €145,- exclusief btw.
   Lees hier meer over btw-terugvragen.

  • Wat bespaar ik met zonnepanelen van Zon Zoekt Dak?

   De eenmalige investering voor een pakket van 10 zonnepanelen inclusief omvormer, bekabeling en installatie is € 4.498 (exclusief eventuele meerkosten). Hiermee bespaar je jaarlijks ruim € 500,- , met een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar. De levensduur van de zonnepanelen is ca. 25 jaar en dat betekent dat je nog 18 jaar kunt genieten van gratis zonnestroom! Omdat je de btw op de panelen en de installatie kunt terugvragen bij de Belastingdienst, betaal je netto ongeveer € 3.717,36 voor dit pakket.

  • Komen er meerkosten bij?

   Er kunnen in sommige situaties meerkosten ontstaan. Bijvoorbeeld als er een kraan of dak lift nodig is om de panelen op je dak te krijgen. Of als er erg lange kabels nodig zijn om de installatie op je stoppenkast aan te sluiten. Of als je meterkast in dusdanige staat is, dat een nieuwe nodig is. Ook moet je dakconstructie voldoende sterk zijn om de zonnepanelen te kunnen dragen. In alle gevallen krijg je van te voren te horen hoe hoog de meerkosten zijn, en worden deze opgenomen in de maatwerkofferte.

  • Is er subsidie beschikbaar?

   Per 8 augustus 2013 is de landelijke subsidiepot voor zonnepanelen helaas leeg.  Sommige gemeenten of provincies bieden subsidies of duurzaamheidsleningen aan waar zonnepanelen soms ook onder vallen. Op www.energiesubsidiewijzer.nl kun je opzoeken welke regelingen voor jou van toepassing kunnen zijn.

   Stimulering Volkshuisvesting verstrekt uit het Nationaal Energiebespaarfonds de Energiebespaarlenings. De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen financieren. Kijk voor meer informatie op www.ikinvesteerslim.nl.

  • Wordt mijn huis meer waard door het plaatsen van zonnepanelen?

   Uit onderzoek van Motivaction bijkt dat 44% van de Nederlanders een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden om te kopen dan een huis zonder zonnepanelen. Een op de drie wil hier best meer voor betalen. Wij kunnen je natuurlijk geen garantie geven dat je huis meer waard wordt. Wel zijn er voordelen die meewegen in de waardering van je huis: door zonnepanelen krijgt je woning een groener energielabel, wat volgens onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Universiteit Tilburg een gemiddelde meerwaarde van € 6.000,-oplevert. Hier kun je het rapport downloaden.

  • Hoe zit het met de btw-teruggave?

   De genoemde pakketprijzen op de site zijn inclusief btw, dus als je gebruik maakt van de mogelijkheid om je btw terug te vragen ben je nog honderden euro’s goedkoper uit. Je bent namelijk volgens een uitspraak van het Europees hof van Justitie ondernemer omdat je stroom opwekt. Je kan daarom btw terugvragen op de aanschaf van de panelen en btw-plichtig over de stroom die je produceert en terug levert aan het net. Dat kun je zelf doen met behulp van een stappenplan, via de website van Milieu Centraal.

   Eneco biedt daarnaast de btw-teruggave service aan, waarbij zij je compleet ontzorgen. Hiervoor meld je je aan bij Eneco, vervolgens geef je jouw persoonlijke gegevens door aan het accountantskantoor waar Eneco mee samenwerkt, en ga je via een online verbinding akkoord met de opgestelde btw-aangifte. Het accountantskantoor regelt ook het verzoek tot ontheffing van de volgende aangiften in de periode daarna. De kosten van dit traject zijn € 145,- excl. btw netto op no cure, no pay-basis.

  • Moet ik mijn opstalverzekering aanpassen?

   Dat kun je nakijken in je polis. Meestal wordt van je verwacht dat je aanpassingen of verbouwingen aan je huis zelf meldt.

  • Wat is het rendement van de zonnepanelen?

   Bekijk hier een overzicht van het financiële rendement van de verschillende zonnestroomsystemen.

    

 • Betaling en installatie

  • Hoe verloopt de betaling?

   In meerdere termijnen. De eerste aanbetaling van 25% doe je na het ondertekenen van de offerte. De factuur voor de tweede aanbetaling (65%) zal Eneco uiterlijk 10 dagen voor installatie versturen en dient voldaan te zijn uiterlijk op de dag van installatie. Na installatie betaal je de eerste 10%.

  • Is mijn aanbetaling beschermd?

   Natuur & Milieu en Eneco hebben afspraken gemaakt over het beschermen van je eerste aanbetaling (25% van de totaalfactuur). Je eerste aanbetaling is beschermd door een zogenaamde 403-verklaring. Hierdoor staat Eneco Holding garant, het moederbedrijf van Eneco met wie je de overeenkomst aangaat. Deze bescherming vervalt als de zonnepanelen op je dak zijn geïnstalleerd.

  • Hoe snel wordt de installatie gepland?

   Als je de offerte hebt getekend en de eerste aanbetaling hebt gedaan wordt er een afspraak voor installatie gemaakt. De datum van de installatie is onder andere afhankelijk van de regio waarin je woont. De installatie zal meestal binnen 6 weken na aanbetaling op je dak plaatsvinden, maar uiterlijk binnen 16 weken.

  • Gaat de installateur hakken of breken in mijn woning?

   Nee. De installateur werkt vooral buiten op je dak. Hij zal ergens een gaatje moeten maken om twee kabels van buiten naar binnen te brengen. Die kabels moeten naar de meterkast, de installateur zal met je verkennen welke route daarvoor het handigst is. Tenslotte zal de hij zorgen voor een correcte en veilige aansluiting van je zonnepanelen op de meterkast.

  • Wordt de installatie gecontroleerd door Natuur & Milieu?

   Natuur & Milieu heeft daarvoor afspraken gemaakt met een onafhankelijke inspecteur die veel ervaring heeft met de installatie van zonnepanelen. Hij zal een kleine steekproef doen onder de geïnstalleerde zonnepanelen bij de mensen thuis. Als hierbij blijkt dat producten en /of de installatie niet voldoen aan normen, regels, garantievoorschriften, gangbare praktijken en/of gevaar opleveren, dan zullen wij de leverancier daar op aanspreken. Als jouw woning deel uitmaakt van de steekproef zullen wij met je afspreken wanneer de onafhankelijke installateur langs kan komen.

 • Hoe werkt zonne-energie?

  • Hoe werkt een zonnepaneel?

   De zon geeft energie af in de vorm van licht en warmte. Met behulp van zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Een zonnecel bestaat uit twee laagjes silicium. Dat is een stof die in zand zit. Als de zon op een zonnecel schijnt, ontstaat er tussen die twee laagjes silicium elektriciteit. Maar deze stroom kun je nog niet thuis gebruiken om bijvoorbeeld TV te kijken of een wasje te draaien. Daarvoor heb je eerst een omvormer nodig die de stroom naar de meterkast brengt en omzet in wisselstroom. Wanneer de elektriciteit, via de omvormer, in de meterkast is gekomen, kun je het gebruiken in huis. Op de meter van de omvormer kun je dan ook aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen hebben opgewekt.

  • Zijn zonnepanelen wel duurzaam?

   Bij de productie van 1 kilowattuur (kWh) elektriciteit uit de verbranding van kolen komt minstens 900 gram CO2 vrij, bij gasverbranding is dat 400 gram. Bij zonlicht is dat veel lager: 50 gram. Dat scheelt een flinke slok op een borrel, zeker als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden jaarlijks ongeveer 3.500 kWh elektriciteit verbruikt.
   Dat er bij zonne-energie nog CO2 vrijkomt, komt door de productie van de installaties zelf zoals de zonnepanelen en de omvormers. Daarvoor zijn (nog) fossiele brandstoffen nodig en die tellen natuurlijk mee in de vergelijking met energie uit fossiele bronnen. De CO2 die vrijkomt door de bouw van koleninstallaties wordt ook meegewogen. Na 3,5 jaar heeft een zonnepanelen-systeem de energie die voor de productie nodig was weer terugverdiend. Er zijn ook al studies die laten zien dat de terugverdientijd al op één jaar ligt. In alle gevallen is de productie-energie van zonnepanelen dus geen reden om ze niet aan te schaffen.

  • Wat is een Wattpiek?

   Watt is een eenheid voor vermogen. En Wattpiek is het gestandaardiseerde vermogen van een paneel bij laboratoriumomstandigheden. Het is een maat voor hoeveel energie een zonnepaneel kan opwekken.

  • Wat is een omvormer?

   Een omvormer (ofwel inverter) is een apparaat dat de gelijkstroom, die wordt opgewekt door de panelen, verandert in wisselstroom. Dit is nodig om de opgewekte elektriciteit te kunnen gebruiken in huis en om het terug te leveren aan het net.

  • Wat zijn optimizers?

   Optimizers zijn kastjes die achter zonnepanelen worden geplaatst. De optimizers bepalen per paneel de lichtopbrengst, zodat de centrale omvormer de maximale opbrengst uit een installatie kan halen. Dat is vooral van voordeel wanneer schaduw op één of meer panelen valt en de schaduw zich gedurende de dag verplaatst.

  • Is de productie iedere dag hetzelfde?

   Zodra er licht valt op je panelen, wordt er stroom opgewekt. Dus ook in de winter. De productie is niet iedere dag hetzelfde omdat de hoeveelheid licht verschilt. Van te voren is dus niet precies te zeggen hoeveel stroom je op een dag gaat opwekken. Omdat de totale hoeveelheid instraling per jaar redelijk constant is, kunnen we de jaaropbrengst vrij goed voorspellen als we de locatie en het dak kennen. De adviseur zal dit bij jou thuis doen door middel van een simulatieprogramma.

 • Meten, salderen en terugleveren

  • Hoe weet ik hoeveel energie ik produceer of teruglever?

   De omvormer heeft een klein schermpje waarop je kunt aflezen hoeveel energie er in totaal is geproduceerd. Verder hangt het af van je elektriciteitsmeter op welke manier je daar kunt aflezen hoeveel je hebt teruggeleverd. Met een klassieke ferrarismeter (analoge met draaischijf) moet je zelf de meterstanden opschrijven om dit te monitoren, maar dan weet je alleen hoeveel je netto teruglevert of verbruikt. Als je wil weten hoeveel je verbruikt, los van hoeveel je produceert, dan moet je de gegevens van de omvormer combineren met die van je elektriciteitsmeter. Een alternatief is een slimme energiemeter. Die registreert apart hoeveel je verbruikt en hoeveel je teruglevert en hoeveel je zonnepanelen hebben opgewekt.

  • Hoe meet mijn energieleverancier mijn teruglevering?

   Je energieleverancier of netbeheerder vraagt jaarlijks de meterstanden op, of neemt deze zelf op. Eneco meld je aan bij www.energieleveren.nl zodat de netbeheerder weet dat je zonnepanelen hebt. Wij raden je ook aan om zelf je energieleverancier te laten weten dat je zonnepanelen hebt. Hier wordt dan automatisch rekening mee gehouden bij het vaststellen van je jaarafrekening.

   Als je een draaischijfmeter hebt dan weet je energieleverancier automatisch hoeveel je teruglevert. Als je energieleverancier niet weet dat je zonnepanelen hebt, kan je vragen krijgen over je lage verbruik.

   Heb je een digitale of slimme meter? Dan is het mogelijk dat jij of de meteropnemer vergeet om het telwerk voor de teruggeleverde elektriciteit door te geven. Let daar dan goed op.

  • Wat is salderen?

   Een deel van de zonne-energie die je opwekt zul je direct in huis kunnen gebruiken. Maar soms produceer je meer elektriciteit dan je gebruikt. Die energie gaat dan het openbare net in. En op andere momenten heb je weer elektriciteit van het openbare net nodig. Aan het eind van het jaar wordt de balans opgemaakt: hoeveel elektriciteit je in totaal hebt verbruikt van het net, en hoeveel energie je aan het net hebt geleverd.

   Je energieleverancier moet de stroom die je aan het net levert verrekenen met de verbruikte stroom: dat heet salderen. Daarbij geldt één voorwaarde: je hebt een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3x80A. Voor particulieren geldt dat eigenlijk altijd.

   Salderen zal wettelijk recht blijven tot in ieder geval 2020. Het is mogelijk dat daarna een nieuwe regeling van kracht wordt. In 2017 wordt de huidige salderingsregeling geëvalueerd. Na 2017 is dus meer bekend over de toekomst van salderen. Minister Kamp van Economische Zaken heeft beloofd dat er een goede overgangsregeling komt voor iedereen die al gebruikt maakt van de huidige salderingsregeling.

    

  • Maakt het uit bij welke energieleverancier ik klant ben?

   Als je meer energie opwekt dan je verbruikt, of meer dan 5.000 kWh opwekt, dan maakt dat zeker uit. De voorwaarden voor de hoogte van de teruglevergoeding verschillen per energiebedrijf. Bij alle energieleveranciers mag je onbeperkt salderen, voor teruglevering boven je verbruik krijg je een terugleververgoeding. De terugleververgoeding moet wettelijk een ‘redelijke’ vergoeding zijn. In de praktijk is dit 70% tot 100% van het kale leveringstarief: dat is uiteindelijk ongeveer 5 tot 9 cent per kWh. Nogal een verschil met salderen, waarbij je ongeveer 22 cent per kWh krijgt. Op veel vergelijkingssites, waaronder deze website kunt je nagaan welke leverancier het beste bij je past

  • Heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

   Eneco meldt je aan bij www.energieleveren.nl. Je netbeheerder weet dan dat je zonnepanelen krijgt en controleert ook of de meter geschikt is voor terugleveren. Als je meter vervangen moet worden vervangen zal je netbeheerder contact met je opnemen.

   In een aantal gevallen heb je een nieuwe elektriciteitsmeter nodig, omdat je huidige meter niet om kan gaan met teruggeleverde elektriciteit. Dat is het geval bij de volgende meters:
   – analoge meter zonder draaischijf.
   – analoge meter met draaischijf (de ferrarismeter), maar een met terugdraaivergrendeling. Dit komt heel weinig voor. Ziet je een gespiegelde ‘9’ op de meter? Dan is de kans groot dat deze niet terugdraait.
   – digitale meter zonder terugleverregistratie: vaak zijn dit meters die Oxxio geplaatst heeft.

   Heb je een van bovenstaande meters? Laat deze dan zo snel mogelijk vervangen door je netbeheerder. Anders wordt de stroom die je niet direct in huis gebruikt niet geregistreerd en valt er ook niets te salderen. Je bent die elektriciteit en het financiële voordeel dan ‘kwijt’. Twijfel je welke meter je hebt? Kijk ook op de website van de Consumentenbond.

   Sommige netbeheerders vervangen je elektriciteitsmeter gratis, als je bent aangemeld via www.energieleveren.nl (Eneco doet dit voor je). Anders kost het € 67,76 (inclusief 21% btw) als je alleen de elektriciteitsmeter wilt laten vervangen, of € 72,60 als het gaat om zowel de elektriciteits- als gasmeter.

  • Wat is de terugleververgoeding?

   Als je meer produceert dan dat je verbruikt, of als je meer dan 5.000 kWh per jaar teruglevert aan het net, dan heb je geen recht om dat extra deel te salderen. Over dat deel krijg je een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding verschilt per energieleverancier, maar is bijna altijd lager dan wat je betaalt per verbruikte kWh. Dit komt doordat een groot deel van de elektriciteitsprijs bestaat uit energiebelasting en btw. Het is daarom verstandiger om het aantal zonnepanelen zodanig te kiezen dat je niet meer produceert dan gebruikt.

 • Contact

  • Waar kan ik terecht met vragen of klachten ?

   Voor algemene vragen over de actie zelf, over Natuur & Milieu of de voorwaarden, kun je terecht bij de Publieksservice van Natuur & Milieu via het contactformulier.
   Voor technische vragen over de zonnepanelen, offerte of over de installatie, kun je contact opnemen met het technische team van Eneco via zonsupport@eneco.com of 030-247 00 40 (bereikbaar tussen 8:00 – 18:00 uur)